Årskurs 1

Waldorfskolans undervisning i läsinlärning

Av Christine Liebendörfer Den här texten ska ses som ett inlägg i debatten som förts på senare tid om waldorfskolan har en fungerande undervisning framför allt vad gäller läsinlärning, som motsvarar de krav som ställs i Lgr22. Frågan har bland annat ställts av Skolinspektionen i samband med den tematiska tillsynen Read more…

By admin, ago
Allmänt

Digitalisering och pedagogik, f-klass till åk 3

“Undervisning utifrån läroplanen – se till att eleverna i lågstadiet ges möjlighet att utveckla sin förmåga att använda digital teknik genom att undervisningen behandlar kunskap om och användning av digitala verktyg utifrån läroplanen och de aktuella ämnenas kursplaner” På lågstadiet i Waldorfskolan används digitala hjälpmedel främst som bildstöd i början, Read more…

By admin, ago
Årskurs 1

Årskurs 1

Av Christine Liebendörfer Texterna i detta kapitel är baserade på en uppdaterad version av boken Waldorfpedagogik (2013, Studentlitteratur), En väg till Frihet (2016), Lgr11, Metodisk Didaktisk Kurs och Seminarieövningar av Rudolf Steiner samtegna erfarenheter och tankar. Om årskurs 1 I vår bok Waldorfpedagogik döpte vi kapitlet om årskurs 1 för Read more…

By admin, ago
Årskurs 2

Årskurs 2 – I fablernas värld

Av Christine Liebendörfer Här följer en berättelse om undervisningen i årskurs 2 i waldorfskolan. Texten bygger på uppdaterade avsnitt av boken Waldorfpedagogik (2013, Studentlitteratur), En väg till Frihet (2016), Lgr11 samt egna erfarenheter och tankar. Läs gärna vidare i boken Waldorfpedagogik eller se andra avsnitt på waldorfbloggen.nu. Planering av läsåret Read more…

By admin, ago
Allmänt

Morgonperioderna i årskurs 3

Av Christine Liebendörfer I det här dokumentet finns perioderna i årskurs 3 beskrivna. Texterna är varvade med mer allmänna redogörelser ur ett metodiskt/didaktiskt perspektiv. Det här är ingen strikt akademisk text utan är mer erfarenhetsbaserad. Texten innehåller avsnitt ur boken Waldorfpedagogik (Studentlitteratur, 2013), En väg till frihet, Lgr11 samt författarens Read more…

By admin, ago
Årskurs 4

Morgonperioderna i årskurs 4

Av Christine Liebendörfer Här följer en beskrivning av periodundervisningen i årskurs 4. Texterna till perioderna är mina egna, inledningen kommer från boken Waldorfpedagogik (2013, Studentlitteratur) och sammanfattningen från årskurs 4 i slutet av dokumentet kommer från En väg till frihet samt Lgr11. Bilderna är ritade av elever från mina klasser Read more…

By admin, ago
Årskurs 5

Kulturperioderna i årskurs 5

Här följer texter till de tidiga kulturperioderna (Grekland finns på annan plats i bloggen). Som avslutning finns mer vad som skrivits i En väg till frihet (Waldorfskolans kursplan) och utdrag ur boken Waldorfpedagogik, (Christine och Örjan Liebendörfer, utgiven 2013 på Studentlitteratur. Bilder är dels från Joanna Liebendörfer och Christines elever. Read more…

By admin, ago
Allmänt

Frihandsgeometri årskurs 5

Av Christine Liebendörfer En karakteristisk period i matematik, årskurs 5, är frihandsgeometrin. Nedan följer bland annat det som skrivits om geometri i Lgr11, Waldorfskolans kursplan En Väg Till Frihet (2016) samt från boken Waldorfpedagogik (2013). Matematiken har en flertusenårig historia med bidrag från många kulturer. Den utvecklas såväl ur praktiska Read more…

By admin, ago
Metodik och didaktik

Generella extra anpassningar – ett nytt sätt att planera sin undervisning i årskurs 7 – 12

Av Christine Liebendörfer Några kanske tycker att skolan alltid gjort extra anpassningar för elever med olika svårigheter. I viss mån stämmer det. Till exempel har synskadade elever fått sitta långt fram, elever med hörapparat fått sitta nära läraren och elever som behövt rullstol har fått bänk/bord anpassat. Det här är Read more…

By admin, ago