En ny brittisk studie i den vetenskapliga tidskriften Journal of Epidemiology & Community Health visar en stark koppling mellan barn regelbundna sömn fram till 3 års ålder och intelligensutvecklingen under åren 3-7. Barn med regelbunden läggtid i de lägre åldrarna redovisade tydligt bättre resultat i olika kognitiva tester som läsning, räkning och spatial förmåga.

Undersökningens slutsats är intressant:

The consistent nature of bedtimes during early childhood is related to cognitive performance. Given the importance of early child development, there may be knock on effects for health throughout life.

Vi har ju skrivit tidigare om användningen av läsplattor i de lägsta åldrarna och överhuvudtaget finns det med ovannämnda studie som ytterligare bekräftelse säkert skäl att fundera på hur vi idag låter våra små barn växa upp. Dessutom finns det uppenbara skäl att i vetenskapliga studier undersöka andra faktorer under de tidiga barnaåren, t.ex skärmtid och möjligheter till fri lek.

Du hittar hela studien här.

 

 

Categories: Allmänt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *