Årskurs 1

Waldorfskolans undervisning i läsinlärning

Av Christine Liebendörfer Den här texten ska ses som ett inlägg i debatten som förts på senare tid om waldorfskolan har en fungerande undervisning framför allt vad gäller läsinlärning, som motsvarar de krav som ställs i Lgr22. Frågan har bland annat ställts av Skolinspektionen i samband med den tematiska tillsynen Read more…

By admin, ago
Årskurs 1

Läsning i waldorfskolans lägsta klasser

En personlig betraktelse baserad på erfarenheter ”Somliga blommor blommar sent!” fick vi höra av en stödlärare i en waldorfskola när ett av våra barn inte kunde läsa i årskurs 6. Efter genomgången logopedutredning som vi föräldrar tog initiativ till i början av årskursen visade det sig att vår son hade Read more…

By admin, ago
Debatt waldorf

Vadå Waldorf?

Av Örjan Liebendörfer Genom åren har jag många, många gånger fått frågan om vad är en waldorfskola är eller vad just ”min skola” står för. Jag tror ni kan svaren, en lång radda med beskrivningar av varianter på hela människan ska gå i skolan, tanke, känsla, vilja, teori, praktik, konstnärligt Read more…

By admin, ago
Årskurs 1

Svenska i f-klass och årskurs 1 – Idéer och tankar baserade på waldorfpedagogiken

Av Christine Liebendörfer Förskoleklassen Lgr22 Ämnet svenska i waldorfskolans årskurs 1 Erfarenheter av undervisning i svenska i årskurs 1 – 1991 och 2022, en personlig berättelse Förslag på svenskundervisningen för 6-åringar  Förslag på digitalisering i förskoleklass och årskurs 1 Förskoleklassen I Sverige är har skolväsendet varit anpassat till att skolplikten Read more…

By admin, ago
Allmänt

Digitalisering och pedagogik, f-klass till åk 3

“Undervisning utifrån läroplanen – se till att eleverna i lågstadiet ges möjlighet att utveckla sin förmåga att använda digital teknik genom att undervisningen behandlar kunskap om och användning av digitala verktyg utifrån läroplanen och de aktuella ämnenas kursplaner” På lågstadiet i Waldorfskolan används digitala hjälpmedel främst som bildstöd i början, Read more…

By admin, ago
Allmänt

Perioder årskurs 1-8

För mer detaljer finns det många artiklar här på bloggen. Sök på respektive årskurs! Så här års  (juni) har många skolor några arbetsdagar efter skolavslutningen. Då brukar året summeras men man också ägnar man sig åt att titta framåt. Den här uppläggningen av perioderna gör varken anspråk på att vara Read more…

By admin, ago
Årskurs 1

Årskurs 1

Av Christine Liebendörfer Texterna i detta kapitel är baserade på en uppdaterad version av boken Waldorfpedagogik (2013, Studentlitteratur), En väg till Frihet (2016), Lgr11, Metodisk Didaktisk Kurs och Seminarieövningar av Rudolf Steiner samtegna erfarenheter och tankar. Om årskurs 1 I vår bok Waldorfpedagogik döpte vi kapitlet om årskurs 1 för Read more…

By admin, ago
Årskurs 2

Årskurs 2 – I fablernas värld

Av Christine Liebendörfer Här följer en berättelse om undervisningen i årskurs 2 i waldorfskolan. Texten bygger på uppdaterade avsnitt av boken Waldorfpedagogik (2013, Studentlitteratur), En väg till Frihet (2016), Lgr11 samt egna erfarenheter och tankar. Läs gärna vidare i boken Waldorfpedagogik eller se andra avsnitt på waldorfbloggen.nu. Planering av läsåret Read more…

By admin, ago